Activitati


Activităţile individuale după potenţialul funcţional şi preferinţe (pregătire) desfăşurate în cadrul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Tg. Neamţ sunt:

 

  1. 1.     Terapia ocupaţională: reprezintă domeniul de terapie care se adresează tuturor beneficiarilor pentru a susţine mişcarea în vederea recuperării prin activităţi manuale (ex.: împletit, cusut, croşetat, îngrijirea şi creşterea animalelor, confecţionat mături, grădinărit, ajutor la bucătărie şi la anumite treburi din cadrul unităţii, etc.);

În scopul îndeplinirii obiectivelor recuperatorii propuse, unitatea dispune de:

-doua ateliere – din care unul dotat pentru confecţionat mături (în colaborare cu Fundaţia Centrului Judeţean de Încadrare în Muncă a Nevăzătorilor Roznov – Neamţ – printr-un program cu finanţare PHARE ACCES) şi pentru pictură, iar unul dotat pentru croitorie şi ţesătorie;

În Centrul nostru, în cadrul atelierelor şi nu numai, se pot desfăşura următoarele activităţi de terapie ocupaţională:

  •  confecţionarea măturilor din paie de sorg;
  • realizarea de obiecte decorative din polistiren (ouă încondeiate, figurine pentru pavoazarea centrului în ocazii festive, păpuşi pentru teatrul de marionete);
  • confecţionarea unor articole din lână
  • (împletituri) şi articole din bumbac(prosoape de artizanat).
  • îngrijirea animalelor în cadrul microfermei  centrului este o activitate de terapie ocupaţională la  care beneficiarii participă cu  interes deosebit.

Microferma este dotată cu diverse   utilaje (tractor, plug, disc, cositoare) folosite pentru lucrările agricole necesare obţinerii furajelor pentru animalele din microfermă, centrul dispunând totodată şi de mijloace de transport pentru marfă (camion 7 to şi microbuz).

Prin intermediul desfăşurării serviciului de terapie ocupaţională şi ergoterapie ne aflăm în faţa unui exemplu concret de  ajutorare a persoanelor cu dizabilităţi din Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Tg. Neamţ, demonstrându-se faptul că mentalităţile trebuiesc schimbate şi că se poate ca persoanele cu handicap să fie integrate în activităţile generale şi normale de existenţă.

 

3. Activităţi educaţionale speciale: iniţierea şi perfecţionarea (în măsura posibilităţilor fizice şi psihice) normelor de conduită pe care beneficiarii trebuie să le  aibă şi să le respecte în comunitate;

4. Relaxare: organizarea de excursii şi drumeţii, acest obiectiv putând fi atins şi datorită existenţei unor mijloace auto în dotarea centrului (un autocar cu 27 locuri şi un microbuz pentru transportul persoanelor în fotolii rulante).

De asemnea  vizionările unor spectacole de divertisment prezentate periodic în centru de către trupe profesioniste, precum şi cele realizate de elevi de la instituţii de învăţământ din Tg. Neamţ şi comunedapropiate, (în acest sens fiind încheiate chiar şi parteneriate), sunt momente aşteptate şi apreciate de toţi beneficiarii centrului.

5. Asistenţă socio-psihologică:  Sociologul are rol de confident şi îndrumător direct al unor categorii de indivizi aflaţi în situaţii speciale, în corectarea sau restabilirea sănătăţii socio-psihice a beneficiarilor. Sociologul efectuează cercetări asupra comportamentelor individuale şi colective şi aplică cunoştinţele la adaptarea beneficiarilor  pe plan social.

7. Asistenţă medicalăunitatea a asigurat întotdeauna necesarul de medicamente pentru nevoile beneficiarilor şi are ca angajaţi un medic generalist, medic reumatolog şi medic stomatolog, un kinetofizioterapeut, o asistentă medicală şefă,  şi un număr de 5 asistenţi medicali (asistent medical generalist, asistent medical fizioterapeut, maseur şi ergoterapeuţi).

6. Servicii de asistenţă socială: oferă consiliere în vederea depăşirii dificultăţilor personale sau sociale şi propune măsuri de ajutorare. De asemenea, se oferă consultaţii privind drepturile şi obligaţiile beneficiarilor.

8. Kinetoterapie: prin diferite mijloace terapeutice se păstrează starea de sănătate a beneficiarilor (sau) se încearcă recuperarea lor după diferite afecţiuni. Se întocmesc programe de gimnastică medicală caracteristice fiecărui beneficiar. 

9. Fizioterapie: La depistarea, diagnosticarea medicală şi instituirea programelor recuperatorii este utilizată aparatură medicală adecvată care corespunde ultimelor cerinţe privind prevenirea şi tratarea celor mai diverse afecţiuni Aparatele folosite pentru recuperare sunt de ultimă generaţie şi au fost achiziţionate de la firma Kettler şi BTL Bucureşti

Dotările serviciilor de recuperare cuprind:

- sală kinetoterapie dotată cu:

  • aparatură “Kettler”;
  • bicicletă ergonomică;
  • covor rulant;
  • stepper;
  • aparat multifuncţional;
  • banchetă abdomene;
  • aparat forţă mâini şi picioare;

 

-       sală fizio-terapie dotată cu:

aparatură BTL;canale;aparat electroterapie cu 2 canale;

  • aparat terapie cu ultrasunete;
  • aparat terapie cu unde scurte;
  • lampă ultraviolete.

 -       cabinet masaj.